Nici bine n-am terminat SSPA-ul de 500W pentru banda de 70cm ca mi-a si incoltit ideea de a face unul si pentru banda de 2m. Am inceput cu achizitionarea tranzistorului, iar daca la proiectul precedent am mers pe varianta celor de la Freescale de data aceasta voi folosi un BLF188XR de la NXP, pe care l-am luat cu 600 Lei, ieftin as zice fata de preturile vazute pe diferite site-uri (plus ca a fost si din tara, tnx YO4SFW). A urmat placa amplificatorului, aici trebuie sa spun ca as fi vrut sa merg pe varianta celor de la rfham, cum am mers si la cel de 70cm, dar din pacate acestia nu mai comercializeaza kitul. A ramas varianta de la W6PQL, dar fiind din afara CE ar fi costat prea mult. Intre timp am gasit pe ebay un kit facut de o firma din Spania, care este convenabil ca pret (140 Euro), despre el avand impresii favorabile de la Silviu YO8TK, care l-a folosit la constructia amplificatorului sau.

Update! Intr-un final m-am saturat sa ma lupt cu placa facuta de spanioli (si nu sunt singurul) pentru a scoate macar acel KW promis, eu personal nedepasind 700W. Astfel, am luat kitul de la W6PQL (se planteaza foarte usor intr-un timp scurt), care a mers din prima la parametrii specificati, cu 1/2W la intrare aveam deja 200W+ la iesire, iar in final am depasit KW-ul. Unde mai pui ca tranzistorul folosit (BLF188XR) l-am lipit/deslipit de cateva ori de pe sunt dar cu toate acestea merge fara probleme. Sfat pentru cei care vor sa construiasca un amplificator pentru banda de 2m, mergeti pe mana lui Jim W6PQL !

Suntul termic

Daca la amplificatorul de 70cm am avut de unde lua shuntul termic din cupru gata facut pentru acel proiect acum sunt nevoit sa-l fac, astfel ca am cumparat de la colormetal o bucata de bara lata din cupru cu dimensiunile 60x200x10mm in care voi freza locasul pentru tranzistor si voi da gaurile de prindere pentru circuitul imprimat. Tot pe acest sunt intentionez sa montez si filtrul de iesire pentru a-ia sigura racirea si a scurta traseul de la el la amplificator. Pret bara de cupru 75 Lei (cu tot cu transport).

BPF

Privind catre viitor, gandindu-ma la ce voi avea nevoie pentru a finaliza acest amplificator am comandat de pe ebay o bucata de circuit imprimat, dublu placat, cu izolatie PTFE, pentru filtrul de iesire. Pe acest circuit imprimat voi realiza capacitatile pentru filtru, pe care vor fi lipite bobinele, asa cum se poate vedea in acest link. Sarma va fi din cupru argintat de 1,5mm. Dupa calcule, pentru datele din schema, bobinele de 39 nH vor avea 2 spire iar cea de 106 nH 4 spire. Capacitatile va trebui sa le testez dupa ce voi primi circuitul imprimat. Am primit circuitul iar calculele arata asa: pentru o capacitate de ~34pF suprafata va trebui sa fie de 2120mm patrati. Pentru aceasta suprafata am ales dimensiunile 50x43mm. Imaginea circuitului (experimental deocamdata) la scara 1:1 o puteti downloada de aici.

Rezultat teste BPF. Cu dimensiunile de mai sus filtrul era pa le 137 Mhz iar pentru a-l aduce in 144Mhz am eliminat cate o fasie de 3mm din partile laterale ale capacitatilor, in final rezultand dimesiunea de 43x43mm. Astfel ca incepand de pe la 150Mhz incepe usor sa creasca atenuarea. Bobina centrala cu 4 spire a mai trebuit si ea putin alungita pentru ca totul sa fie perfect. Pot spune in final ca am economisit 40 Euro, pretul la care se gaseste de un filtru pentu 144Mhz la puterea de 1KW.

Ulterior am modificat diametrul conductorului de la cele trei bobine ale filtrului, de la 1,2mm cat era la 2mm, ceea ce a eliminat incalzirea lor si pierderea de putere aferenta.

Radiatorul

Urmatorul pas va fi procurarea radiatorului. Voi folosi acelasi tip de radiator (de la TME) ca cel de la amplificatorul de 70cm, doar ca ma gandesc sa unesc doua asemenea radiatoare pentru marirea suprafetei de racire si implicit scaderea nevoii de folosire a unor ventilatoare care, asa cum stim, introduc acel zgomot monoton.

In privinta carcasei ramane sa mai studiez solutiile disponibile.

O alta abordare, fata de cea avuta la amplificatorul de 70cm, voi avea fata de instrumentele de pe panou, care vor furniza informatii privind tensiunea de alimentare, curentul consumat, temperatura, in sensul ca voi folosi instrumente digitale. Initial aveam de gand sa montez un voltmetru, un ampermetru si un termometru dar intre timp am dat de o alta aplicatie a platformei Arduino de pe pagina lui ON7EQ. Una dintre aplicatii, bazata pe aceasta platforma fiind de gasit pe aceeasi pagina, ce a unui swr-power meter cu afisaj digital am folosit-o la SSPA-ul de 70cm. Monitorizarea parametrilor, de data aceasta, intentionez sa o fac cu un asa numit "solid state PA control" bazat pe Arduino (articolul legat de constructia lui  il gasiti aici). Constructia mea o gasiti aici. Dupa cum se poate vedea in link acesta monitorizeaza/afiseaza swr-ul, tensiunile de alimentare, curentul, temperatura (iar in functie de aceasta pornirea ventilatoarelor)... In caz ca unul din parametrii monitorizati nu corespund taie alimentarea amplificatorului intrand in protectie, ramanand asa pana la resetarea manuala, semn ca a fost remediata problema.

 

Sursa de alimentare

Pentru furnizarea energiei necesare acestui amplificator am achizitionat o sursa HP DPS-2000AB A destinata serverelor. Este o sursa compacta, cu dimensiuni destul de mici (1/3 din sursa facuta de mine) avand un ventilator de 140mm frontal care spala radiatoarele din interior de caldura si o evacueaza prin partea din spate. Problema la ea a fost sa o fac sa porneasca fara a fi conectata in sistem, asa cum este ea proiectata, astfel am luat internetul la sapat pentru a afla cum pot face acest lucru. Intre timp am scris si vanzatorului, rugandu-l sa-mi dea o solutie pentru a folosi sursa in mod independent dar acesta a raspuns invariabil "ca nu are autorizarea de a da asemenea informatii". Cu siguranta ca nici el nu stia.

Cum spuneam am cautat pe internet dar n-am gasit nici o informatie despre aceasta sursa. Asa ca am fost nevoit sa trec la masuratori si teste. In final am reusit sa gasesc doi pini, din cei 24, intre care daca faceam scurt sursa dadea drumul la tensiunea de 48V la iesire. Mai sunt si alte configuratii intre pini astfel incat sa rezulte diferite actiuni (reglarea turatiei ventilatorului, intrarea in stand-by...etc) dar aceste lucruri nu m-au interesat si nu le-am notat. Postez mai jos o schita cu acesti pini pentru cei care vor dori sa foloseasca aceasta sursa.

HP DPS-2000AB A schema de pornire

 

Pentru a o putea folosi am recurs la niste modificari in ceea ce priveste conectorii de putere. Cei originali sunt sub forma de lamele, pe care bineinteles nu-i aveam. Astfel am montat o bucata de cornier din Al de 20x20x1.5 de marginea indoita de sub fanta unde sunt conectorii iar pe acesta am montat doua borne cu surub de 6mm, din cele care suporta 30A, si un comutator basculant pentru pornit/oprit sursa. Legatura dintre conectorii originali si cei montati de mine am facut-o cu ajutorul unor lamele din alama de 0.5mm pe care le-am introdus in conectorii vechi iar capetele ramase le-am cositorit de cei noi. Astfel am adus conexiunea la "standardul" folosit de mine in alimentarea echipamentelor, cea cu papuci de 6mm. Voi reveni cu imagini ale modificarilor facute...

Comments powered by CComment