Am profitat de "pontul" lui YO2LSP legat de un palet amplificator la 470MHz de pe ebay si am achizitionat unul. Nu aveam nevoie, avand PA-ul cu LDMOS de 500W, dar pretul acestui palet a fost atat de atractiv nu am rezistat tentatiei. Pentru 50 euro, in care era inclus si transportul in valoare de 15 Euro, am primit un palet care cu ceva investitii constand in relee (intrare si iesire), filtru BPF si o sursa de alimentare se poate obtine un amplificator final capabil sa scoata 250-300W. La aceasta putere va fi foarte potrivit in /P, cu atat mai mult cu cat mi-am propus sa-l realizez cat mai mic ca dimensiuni, si cred ca in final am si reusit.

Modificarea acestui palet pentru banda de 432MHz o gasiti aici.

Dimensiunile lui sunt 130x90x25mm si contine doua tranzistoare iar pentru el am considerat suficient un radiator cu dimensiunile 220x190x50mm de la TME (pret 100 Lei). Peretii laterali i-am facut din cornier de 40x20x1,5mm ceea cea a facut ca inaltimea totala a amplificatorului sa fie de 90mm (50mm inaltimea radiatorului + 40m inaltimea cornierului). Releul pe iesire este un CX-140 (pret 50 Euro), suficient pentru puterea amplificatorului. Pe intrare am montat un releu coaxial de tip latch avand conectori sma, care m-a costat 10$ de pe ebay. Problema la acest releu este ca nu are o pozitie stabila, el memorand la intreruperea tensiunii ultima pozitie, drept pentru care am fost nevoit sa fac un artificiu si am introdus un rminieleu SPDT pentru a face sa lucreze releul coaxial ca unul normal.

Paletul fiind pentru 470MHz a necesitat modificare astfel incat sa ajunfga sa lucreze in banda 432MHz. Penru aceasta am montat, dupa ceva teste  cu alte valori, pe circuitul de intrare un capacitor de 33pF iar pe iesire in paralel cu cei pe care-i avea unul de 3,3pF. cu aceste modificari puterea maxima a amplificatorului a fost de 300W la un curent de 15A, cu un atac de 7W. La 5W pe intrare se obtin 250W out.

Dotarea PA-ului: pe intrare releu coaxial HF356 (nu va lasati pacaliti de forma lui, este un releu care "tine" 50W pana la 2,5GHz) luat de la Farnell, la iesire un CX-140 capabil sa tina cei maxim 250W pe care ii scoate finalul, sequencer si filtru  home-made dupa W6PQL.

Punerea in functiune

Prima data am reglat curentul de repaos pentru fiecare tranzistor la 1A. Operatia presupune ducerea ambelor cursoare la masa, cuplarea alimentarii de 32V inseriata cu un ampermetru (curentul trebuind sa fie zero), stabilirea curentului de 1A la primul tranzistor din semireglabil, apoi la al doilea. In final curentul aratat trebuind sa fie de 2A.

Am alimentat paletul la 32V, nemodificat, pentru a avea o referinta de la care plec, iar pentru 5W IN am obtinut 60W OUT. Slab fata de ceea ce spunea neamtul... Dar asta e. Am trecut la partea de intrare unde am adaugat din prima cate un capacitor de 33pF. Deja a crescut semnalul la 140W, tot cu 5W IN. Urmatorul pas a fost sa adaug cate un capacitor de 5,6pF pe iesire ceea ce a dus la cresterea puterii la 170W.

Am mai incercat variante pe intrare, de 20pF, sau sa mai adaug la cei 33pF un 8,2pF, dar toate incercarile au dus la rezultate mai proaste. Asa ca am revenit la valoarea initiala de 33pF, cu atat mai mult cu cat si la yo2lsp valoarea era foarte apropiata, de 32pF.
Am tinut sa mai fac un test astfel ca am scos capacitatea de 5,6pF de pe iesire si am montat una de 3,3pF, rezultatele imbunatatindu-se. Acum, cu 5W IN aveam 200W OUT (cu ceva reflectate, nu stiu din ce cauza, cam 10W). Cu 9W acum obtin 280W la iesire, ceea ce nu este chiar rau.
Per total sunt multumit de ce putere scoate, tinta mea fiind minim 200W, suficienti pentru /P. Ramane totusi o "enigma" de ce scotea asa putin nemodificat. Conform diagramei trebuia sa scoata mai mult.

Rezultat

Pe scurt: cu 5W IN am 220W OUT. Daca maresc la 9W pe intrare.. se duce acul in perete tare de tot.

 

Comments powered by CComment