Necesitatea de a putea orienta antena cu o precizie cat mai buna, cand se lucreaza EME, un controller versatil, cu posibilitatea de interfatare cu PC-ul si nu in ultimul rand cu un software open-source, au fost criteriile care au cantarit in decizia de a construi controlerul pentru un rotor de antena dupa K3NG. Rotorul pentru azimut este unul de la Coreesun, China. Pentru elevatie folosesc un actuator de 36".

Initial am mers pe varianta cu Arduino Mega. A functionat dar dupa un timp au inceput sa apara probleme. Astfel, am hotarat sa trec pe varianta cu Teensy si am ales versiunea 4.1 si display Nextion de 3,5".

Dupa numeroase teste cu senzori pentru azimut si elevatie m-am oprit la varianta cu ADXL345 pentru elevatie iar pe azimut cu P3036 Endless 360 Degree Angle Sensors 0-5V 0-10v 4-20ma Contactless Hall Effect Magnetic Encoder Angular Transducer (il gasiti pe Aliexpress). Cel de-al doilea, in comparatie cu un traductor incremental, are avantajul ca nu-si pierde pozitia in caz de intrerupere a alimentarii.

 AZIMUTH

Partea de traductor pe azimut, senzorul Hall, l-am incastrat intr-un cilindru pentru protectie mecanica si atmosferica, iar pentru conectarea mecanica m-am inspirat de proiectul lui OK1DFC. Dimensiunile le-am stabilit functie de proiect ghidandu-ma dupa imaginile postate de OK1DFC. Partea de traductor va upgrada sistemul de orientare al antenei parabolice de 2,5m existent deja.

Traductorul Hall este angrenat cu o tija din otel de 10mm diametru (de la cnc-shop) prin intermediul unui cuplaj mecanic demontabil. La celalalt capat al tijei, care iese din cilindrul de protectie printr-o presetupa M11, se afla alt cuplaj mecanic care va face cuplarea cu o piesa de transmitere a rotatiei cuplata cu rotorul. Astfel, permanent voi avea informatia legata de pozitia rotorului si implicit al antenei.

Cilindrul cu traductorul pentru azimut va fi incastrat intr-o "colivie", formata din 6 prezoane M10 din inox prinse intre doua placi din aluminiu de 8mm. Placa inferioara impreuna cu prezoanele formeaza partea de prindere fata de pilon iar cea superioara va "gazdui" rotorul.

ELEVATION

Pentru citirea elevatiei am gasit pe internet un traductor care corespundea cerintelor si eliminam astfel ceilalti senzori folositi pana acum. Este produs de BWSENSING. Practic se comporta ca un potentiometru dar in loc de rezistenta are un accelerometru MEMS de inalta precizie cu un convertor diferential D/A de inalta rezolutie, cu compensare automata si un algoritm de filtrare, ceea elimina in mare masura erorile cauzate de schimbarile ambientale. "For BWN420 the measurement range is ±90°, the highest accuracy is 0.02°, and the working temperature is -40°C-+85°C".

Caracteristici:

● Dual axis inclination measurement
● Resolution:0.001°
● Power supply:12-36V
● Dimension:L90*W40.5*H26(mm)
● Highest accuracy:0.02°
● Range:±90°
● Output mode:0-5V/0-10V optional
● IP67 Protection level

 

 

 Imagini cu constructia pentru senzorul de azimut

Comments powered by CComment