Documentatia de constructie a acestei antene se gaseste pe pagina binecunoscutului radioamator german DK7ZB. Autorul a conceput-o ca pe o antena pentru portabil dar poate fi folosita si in regim fix. Castigul, in jur de 4,8dB pe toate benzile, nu este unul iesit din comun dar de foarte multe ori va face diferenta in a putea lucra un DX sau nu.
In ceeea ce priveste dimensiunile acestei antene cred ca sunt rezonabile, chiar si la deschiderea maxima a acesteia in banda de 17m (in jur de 8,6m x 3m boom-ul).
Materiale folosite: teava de Al cu diametrele de 20x1,5mm, 16x1,5mm si 12x1,5mm. Dupa cum se observa aceste diametre sunt alese astfel incat sa se imbine la modul telescopic, blocarea elementelor facandu-se cu coliere auto. O singura mentiune am de facut aici, elementele care se imbina trebuie sa fie drepte, fara deformari, jocul dintre elemente fiind destul de mic. In caz contrar vor exista probleme la culisarea unui element in cel deformat. Am patit acest lucru si ca atare am tinut sa atrag atentia eventualilor constructori.
Constructia in sine nu pune probleme deosebite existand solutii tehnice dintre cele mai variate, in functie de dotarea tehnica si posibilitati. Spre exemplu, eu am folosit un boom cu sectiune dreptunghiulara din Al de 40x30x2, fata de autor care a mers pe varianta unui boom din teava rotunda. Am optat pentru aceasta sectiune dreptunghiulara pentru ca este mai usor de construit un sistem de prindere al elementilor pe acest profil, plus ca elimin necesitatea de a alinia elementii in acelasi plan, asa cum este necesar la sectiunea rotunda.
Torul care l-am folosit la sistemul de adaptare al impedantei a fost un T130-6 care este suficient pentru o putere de 300W. Am considerat ca folosind o antena directiva, cu castig, o putere mai mare de 300W nu se justifica. Dar pentru cei care cocheteaza cu puteri de 1KW exista si varianta de a folosi un tor T200-6, asa cum precizeaza si autorul pe pagina sa.
Comments powered by CComment