Pe scurt:

M-am hotarat sa atac lucrul in EME pe 432MHz, cu toate ca prima intentie a fost pentru 1296MHz, banda care necesita mai multe investitii. In plus voi avea o putere mai mare in concursurile tropo unde amplificatorul care-l am nu poate scoate mai mult de 80W, neavand cu ce-l excita. Un avantaj va fi ca acest amplificator va putea fi excitat, pentru puterea maxima de 500W+, doar cu 4-5W!

Bineinteles ca n-am uitat de echilibrul dintre puterea la emisie si sensibilitatea la receptie asa ca am achizitionat si un VLNA pentru 432MHz de la The DX Shop, pret 144 Lire plus 10 transport. Pentru comutarea antenei  TX/RX voi folosi un releu CZX-3500 (stiu ca sunt relee mai bune dar si costul lor e pe masura, deocamdata voi lucra cu acesta), cel de la intrarea SSPA-ului inca nu-l am dar voi lua unul curand. Pana la urma am pus un CX520.

Componente SSPA

- kit de la rfham.com pret 88 Euro, 78 kitul, 10 Euro transport;

- suntul de cupru de la Bert Modderman PE1RK, pret 105 Euro, 80 suntul iar 25 transportul (Bert a fost intelegator sa fac plata prin PayPal cand i-am transmis cam ce comisioane am de platit daca fac plata prin banci, 40 Euro in plus). De cum am desfacut pachetul am vazut ca este foarte bine lucrat, drept, neted, pentru a evita orice neuniformitate care ar duce lao inrautatire a transferului termic.

- tranzistorul MRFE6VP5600HR5 va fi tot de la rfham pret 172 Euro, fiind cea mai scumpa componenta, este urmatorul pe lista de investitii;

- radiatorul va fi unul de la TME care costa 89 Lei fara TVA, ceea ce inseamna 1/3 din pretul celui de la rfham, este pe lista de investitii, suprafata lui fiind suficienta pentru acest final (dimensiuni 300x190x50mm); transport 21 Lei.

- filtrul de iesire ramane de vazut daca-l cumpar de la W6PQL, unde costa 100$, sau voi gasi documentatie sa-l construiesc singur. Pana la urma l-am luat de la Jim (W6PQL) sub forma de kit la pretul de 60$, urmand ca eu sa-l montez si sa-l reglez. Ecomomie de 40$!

- sursa de alimentare este una de 50V/34A, SAFT SM1800. Pret 350 Lei. Poate pare scumpa dar este o sursa de calitate, cu racire pasiva, ceea ce elimina zgomotul creat de ventilatoare si care la un moment dat devine suparator.

O mentiune in ceea ce priveste aceasta sursa, am avut surpriza, neplacuta, ca la prima iesire in /P cu aceasta, alimentata dintr-un generatorul electric, sa nu functioneze, cu toate ca acasa din reteaua electrica functiona fara probleme. Cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca sursa nu vedea faza de la generator, aceasta schimbandu-se permanent, masuratoarea tensiunii fata de nul dand jumatate din tensiunea normala 110V.

Celor care au de gand sa achizitioneze o asemenea sursa, poate si altele de genul acesta, cu care sa lucreze alimentata dintrun generator electric, le recomand sa nu o faca. Solutia, testata si functionala, pe care o voi adopta va fi cea a lui W6PQL , care foloseste mai multe surse pentru a obtine tensiunile dorite. Acel tip de sursa le-am testat alimentate din generator de mai multe ori cu ocazia iesirii in /P. In tara se gasesc la Mivarom avand un pret destul de scazut. Articolul privind constructia sursei de 48V/24V/30A o gasiti aici.

Am testat acest tip surse, doua la numar deocamdata, cu ocazia iesirii  /P in CI UUS si pot spune ca merg perfect. Singurul neajuns a fost ca.. erau doar doua :)) si nu patru, cum am de gand sa iau, pentru a ajunge la un curent de 30A la 50V. Pe toata perioada utilizarii lor au fost reci (pentru o putere de iesire in jur de 200-250W).

Cutia SSPA-ului am gandit-o cu radiatorul ca piesa principala, "muza" fiindu-mi SSPA-ul construit de cei de la OK2KKW. De acesta vor fi prinsi peretii laterali din tabla de aluminiu cu dimensiunile de 126x400mm si grosimea de 8mm. Daca veti intreba de ce am ales inaltimea sa fie de 126mm va voi spune ca asta era dimensiunea straifului de tabla cumparat de la color-metal.ro . As fi vrut o bucata cu grosimea de 6m dar dimensiunile existente nu se potriveau cu ce aveam nevoie. Asa cum am spus radiatorul va fi piesa principala in cutia ce va avea dimensiunile 190x400x126mm (l x L x H). Pentru racirea acestuia trei ventilatoare de 60x60mm vor fi montate pe partea interioara a panoului frontal care va avea practicat in zona ventilatoarelor o grila de admisie a aerului din exterior. In final pentru racire am adoptat solutia cu doua ventilatoare de 120mm amplasate deasupra radiatorului care vor trage aerul cald degajat acesta si un ventilator de 140mm amplasat pe capacul inferior al carcasei, care va sufla aer catre placa amplificatorului si va iesi prin partea din fata sus, pe langa radiator.

Pe panoul frontal va fi montat un voltmetru cu scala de 50V si un ampermetru cu scala de 30A pentru monitorizarea alimentarii. Bargraful cu LED-uri  ca si ledurile de semnalizare vor avea loc tot pe panoul frontal. Petntru monitorizarea si comanda ventilatoarelor in functie de temperatura radiatorului va exista un termostat ce av avea termistorul plasat pe radiator in apropiere de suntul termic.

Documentatia pentru constructia SSPA-ului este, si aici ma refer la schema si la dispunerea componentelor, cam slaba din punct de vedere al lizibilitatii. Ghidul de plantare este dupa F5FLN Michel ROUSSELET, care a construit varianta de 1000W formata din doua module de 500W, cum este cel pe care-l construiesc eu, articol publicat in Dubus. La rugamintea mea catre rfham.net mi-a raspuns Michel Trias - F5OZF, trimitandu-mi o documentatie de calitate.

Cablajul pentru sequencer dupa schema lui W6PQL, pe care l-am reproiectat, il gasiti aici in format pdf la scara 1:1. Am  folosit TIP122 in locul lui MJD122 (varianta smd a lui TIP122).

Pentru vizualizarea SWR-ului (unda directa si cea reflectata) la iesirea SSPA-ului (dupa filtru), am hotarat sa folosesc bargraf-ul cu leduri de la cine altul decat W6PQL, al carui low pass filter l-am comandat, acesta continand un detector bidirectional de unde se preiau semnalele pentru bargraf. Este o abordare moderna si eleganta, fata de  instrumentele analogice folosite de obicei pentru vizualizarea SWR-ului. Schema nu pune probleme, fiind ceva asemanator unui VU-metru pe care-l construiam acum ceva timp. R22, asa cum recomanda autorul in ultima versiune, se constituie intrun semireglabil pentru a putea modifica amplificarea operationalului in functie de semnalul de intrare. Afisoarele cu led sunt de la TME, avand sase segmente verzi, trei galbene si unul rosu.

 

Bargraph LED

VLNA G4DDK 432Mhz

SSPA

 

Pe masura ce ma apropiiam de finalizarea constructiei am constatat ca am nevoie de o sarcina adecvata pentru testarea amplificatorului. In ideea de a o construi singur am comandat de pe ebay.de doua bucati rezistor rf de 500W/100 Ohm/0.5Ghz (pret 39,9 Euro + 5 Euro transport), care puse in paralel voi obtine cei 50 Ohm  la o putere de 1000W. Cei doi rezistori vor fi montati pe un radiator de acest tip de la TME, avand intrun capat un cooler pentru racirea fortata.

Pentru un transfer termic cat mai bun intre rezistori si radiator voi monta un sunt termic din cupru care va avea rol si de "inaltator" pentru conectorul de tip N, pentru o mai usoara infiletare a mufei de pe cablul dintre SSPA si sarcina.

 

Thermostat comanda ventilatoare

Tinand cont de faptul ca acest amplificator va fi folosit "intensiv" am cautat un sistem automat de comanda pentru ventilatoare cunoscut sub numele de termostat. Schema este cea de la ok2kkw, transpusa pe un cablaj reproiectat pentru componente smd.

Pentru monitorizarea temperaturii de pe suntul termic voi achizitiona de pe ebay un termometru digital care afiseaza temperatura numeric cat si grafic. Pret 4,5$. Pacat ca nu are o iesire pentru comanda ventilatorului la depasirea unei valori prestabilite... Mai caut.

 

Cateva impresii dupa prima utilizare a acestui amplificator in /P cu ocazia CI UUS 2015

S-a comportat foarte bine pana la puteri de 200-250W maxim, asta datorita faptului ca protectia generatorului electric folosit (un Kipor 1000) nu accepta o putere mai mare absorbita. Temperatura a fost una cat se poate de scazuta, rareori fiind necesara  pornirea celui de-al treilea ventilator, care sufla aer spre placa cu tranzistor, datorata comenzii termostatului a carui senzor este pe radiator in apropierea suntului termic. Sequencerul si-a facut treaba perfect, releele au clantanit metodic la comanda ptt-ului, swr-metrul cu led-uri a luminat iar rf-ul  s-a regasit in antena... :D

Tragand linie, ma pot declar multumit de ce am construit si nu-mi pare rau de timpul si banii investiti in aceasta constructie. Mai ramane sa-l testez full power, dar asta cand voi avea de unde sa-i dau alimentare atat cat poate duce. imagini de la iesirea in /P cu acest amplificator puteti vedea in sectiunea Galerie>CIUUS 2015.

 

Mai jos este un filmulet realizat cu ocazia CIUUS 2015, unde se poate vedea cum functioneaza acest amplificator. Puterea a fost in jur de 200-250W datorita generatorului a carui protectie actiona la depasirea acestei puteri. Pe bargraf-ul din stanga este afisata unda directa iar pe cel din dreapta cea reflectata. Sistemul de antene pe care a fost testat a fost 2x19 elementi DK7ZB.

 

Comments powered by CComment