Avand experienta constructiei unui septum pentru banda de 23cm si pentru ca am gasit teava din cupru de 42/39mm, care se potrivea perfect pentru ceea ce aveam nevoie, am hotarat ca urmatorul proiect important caruia sa ma dedic sa fie cel in care sa fac legaturi EME in banda de 6cm. Parabola exista dar mai lipsea un septum cu polarizare circulara pentru aceasta banda.
Astfel, pornind de la documentatia lui SM6FHZ si SM6PGP care descriu constructia unui septum pentru una din benzile de la 23-3cm, am trecut la achizitia materialelor si prelucrarea lor. La prima vedere constructia pare simpla dar pe masura ce am inaintat am constatat ca sunt destule probleme la care a trebuit sa caut solutii, in special cele constructive. Solutii pe care le puteti vedea in documentul acesta de la SM6PGP.
Prima operatie a fost sa dimensionez teava din cupru, de care aminteam la inceput, la lungimea de 129,5mm. Operatie simpla daca avem un fierastrau circular cu panza adecvata.
Capacul din spate al tevii l-am facut din alama de 0,5mm, asa cum zice la documentatie. Initial am facut un disc mai mare cu 8mm pentru a putea face lipitura exterioara dintre capac si teava, ca mai apoi sa-l ajustez la strictul necesar.
A urmat constructia transformatorului pentru care am folosit tabla din alama de 1mm grosime. Aici nu cred ca mai este cazul sa spun ca precizia in constructia lui este foarte importanta. Ca de altfel si celelalte cote ale septumului. Decuparea transformatorului am facut-o cu un dremel pe care am montat un disc de 0,3mm grosime dupa care am ajustat cu pila pana la cotele din documentatie.
Fixarea lui in ghid s-a bazat pe cotele foarte stranse ceea ce mi-a asigurat pozitionarea lui exact pe mediana la care s-a adaugat lipitura de capacul din spate. Pentru a rigidiza partea din fata a transformatorului am dat o gaura de 2mm in dreptul lui dupa care am facut un sanfren cu un burghiu de 3mm. Prin acest orificiu am facut o lipitura intre transformator si ghid. Pentru lipitura am folosit un letcon de 100W cu o preincalzire a ghidului realizata cu statia de aer cald.
Partea din spate a Flare-ului l-am facut din alama cu grosimea de 1mm si diametrul de 103,4mm. In interiorul acestui disc am decupat o gaura cu diametrul de 42mm in care va intra teava din cupru (ghidul de unda).
Dupa aceasta decupare "bruta" discul l-am dus la un strungar care l-a adus la cotele si concentricitatea din documentatie.
Marginea pentru Flare este facuta din tabla de alama de 0,5mm grosime. Banda a fost mai lata cu 2-3mm pentru partea de lipitura. Pentru lipirea acesteia de discul debitat m-am folosit de un colier cu dimensiuni potrivite pentru a bloca si a tine banda pe disc cat mai bine iar capetele benzii sa se imbine perfect. Solutia apartine lui SM6PGP.
Pentru prinderea conectorilor SMA si a flare-ului m-am folosit de niste piese din alama facute din bara din alama de 50x50mm din care am taiat doua felii. Una de 10mm latime pe care am folosit-o la montarea conectorilor SMA. Cealalta de 7mm latime petru a fixa flare-ul pe ghid. Am adoptat aceasta solutie, inspirat tot de SM6PGP. fapt ce mi-a usurat munca in asigurarea pependicularitatii probelor in ghid. Blocarea pe ghid am facut-o cu patru suruburi M2,5 montate in cele patru colturi ale piesei din alama. Colturile piesei le-am retezat pentru a putea da gaurile de prindere, in acelasi timp scazand si greutatea ei.
Si la flare perpendicularitatea este asigurata de catre piesa din alama. In plus, imi da posibilitatea de a misca flare-ul de-a lungul ghidului.
Pentru acordul septumului pe fiecare din cele doua probe este cate o piesa cilindrica cu dimensiunile 3,5x2x1,3mm. Deplasarea lor de-a lungul probe duce la acordul portului respectiv. Din cauza ca dimensiunile elemntului de acord sunt foarte mici si implicit greu de executat (nu sta nimeni sa se joace cu asa ceva, doar daca ai strung si te ocupi opersonal), am cautat o solitie complementara pentru ele. Astfel, am adoptat o solutie de la hornul pentru 5,7Ghz facut acum ceva timp la care pentru a ajunge la diametrul pentru probe din documentatie am "imbracat" pinul conectorului cu o teava din cupru care avea fix diametrul interior ca cel al pinului 1,3mm iar cel exterior de 2mm (sursa pentru teava). A mers acordul la septum dar pana la un anumit punct. Era cert ca diametrul trebuia marit iar pentru asta am atasat peste teava de 2mm o alta teava din cupru cu diametrul exterior de 3mm si cel interior de 2,1mm. In aceasta configuratie am obtinut acordul dupa cum se poate vedea in imaginea de pe analizor (portul RX).
Comments powered by CComment