YO8RHM

 

Avand echipament destul de performant pentru banda de 13cm (testat in concursurile tropo) alaturi de un LNA G4DDK, m-am gandit ca este timpul sa fac pasul si in aceasta banda la lucrul EME. Un lucru insa imi lipsea, un septum feed.

Astfel, cautand pe net am gasit pagina lui VK3NX unde este postata schita si constructia unui septum dupa RA3AQ. La prima vedere constructia pare simpla dar pe masura ce o studiezi incepi sa realizezi ca nu este chiar asa, aceasta necesitand abilitati de tinichigerie si detinerea de scule adecvate. Unele device-uri ajutatoare le-am construit ad-hoc. Altele le aveam de la alte constructii.

Materiale.

Pentru a incepe constructia am achizitionat prima data doua bucati de tabla din cupru cu dimensiunile 250x500mm. Dimesiunile au fost cele mai mari gasite (cu exceptia unei coli de tabla de 1000x2000mmm care nu se justifica a fi cumparata) si le-am luat de la sierra.ro un magazin de modelism care se afla in localitatea mea.

Pentru suruburile de acord am achizitionat o tija filetata de 5mm diametru si lungime de 1m din alama de la un MiniTools. Piulitele din alama M5 sunt de la FixKit .

Costuri

- 2 buc. tabla din cupru de 0,5mm grosime si dimensiuni 250x500mm de la Sierra, 75 Lei x 2 = 150 Lei

- 1 buc. tabla din cupru de 0,3mm grosime si dimensiuni 300x300mm de la Sierra, 54 Lei

- 1 buc. tabla din cupru de 0,5mm grosime si dimensiuni 300x600mm de la Hobbytools, 151 Lei. 

Din toata cantitatea de tabla cumparata au mai ramas bucati folosibile la alte proiecte. Deci costul nu va fi totalul cum am fi tentati sa credem.

Dupa ce am construit septumul pot spune ca tabla ar fi bine sa aiba 0,8mm grosime pentru o rigiditate mai buna. Odata lipit septumul se rigidizeaza intr-un fel si cu tabla de 0,5mm grosime insa am pus niste "intarituri" din fasii de tabla pentru linistea mea. 

La aceste costuri s-au adaugat materiale marunte ce le aveam deja, sarma de cupru de 10mmp pentru probe, cablu semirigid cu un conector SMA la capat, conector SMA mama.

Inca ceva. Am cumparat o tija filetata M5  (41 Lei de la MiniTools) si 20 piulite M5 (14 Lei de la Fixkit) din alama pe care le-am folosit la fabricarea suruburilor de reglaj. Parte din acestea vor fi folosite la alte proiecte.

Scule cumparate dar si acestea vor putea fi folosite la proiecte viitoare: doua ciocane de lipit, unul de 100W iar celalalt de 300W. Cel de 300W  poate lipsi dar in unele locuri cu cel de 100W se munceste mai mult. Am avut un ciocan de lipit de 100W mai vechi dar a decedat dupa cateva operatii de lipit. 

Tehnologie ;) 

 

Pentru executia ghidului cu sectiune patrata am folosit tabla de cupru de 0,5mm pe care am taiat-o la lungimea de 265,5mm.  Stiind ca interiorul ghidului are sectiunea de 80x80mm am taiat celalta latura la 160+1cm. Acel centimetru in plus ma va ajuta la lipire. Suprafata astfel obtinuta am indoit-o la 80mm fata de una din laturi. Pentru indoire am achizitionat acum ceva timp un abcant de banc, la un pret rezonabil.

 

Scule, SDV_uri

La toate operatiile de decupare am folosit un foarfec  normal, de 250mm, acesta avand falcile lungi si subtiri (se poate vedea in imagini), care va evita indoirea tablei. Grosimea tablei de 0,5mm a permis o taiere relativ usoara si precisa. Nu am folosit foarfeca pentru tabla pentru a evita indoirea tablei. Ideal ar fi fost sa o tai la o ghilotina dar din pacate nu am avut si nu am acces la una de precizie. :(

Pentru lipit am folosit doua ciocane de lipit, unul de 100W iar celalalt de 300W. Cel de 300W  poate lipsi dar in unele locuri cu cel de 100W se munceste mai mult.

Dupa indoire a rezultat ceea ce se vede in imagine.

 

Urmatoare operatie a fost sa lipesc cele doua placi indoite una de alta astfel incat sa obtin un patrat. Pentru acest lucru mi-am facut un device care sa-mi pastreze distanta egala intre pereti in timpul lipirii. Acesta se poate face dintr-un calup de lemn taiat la cotele corespunzatoare. Neavand unde sa fac aceasta forma din lemn si pentru ca nu aveam atata rabdare sa astept am improvizat, cu succes, un dispozitiv din doua placi de otel zicat cu dimensiunile de 80x200mm (de la Dedeman sau alt magazin de constructii) care se folosesc la imbinarile pentru lemn. Acestea au gauri  prin care am trecut 4 suruburi pe care le-am folosit ca distatieri. A rezultat un paralelipiped cu dimensiunile 80x200x50mm pe care  l-am folosit ca distantier interior la lipire.

Legat de lipire. Cred ca este cazul sa precizez, pentru cei care nu au mai facut lipituri de tinichigerie, ca aveti nevoi de un letcon (ciocan de lipit) cu putere mare, minim 100W, pentru a compensa disipatia tablei. De ajutor este si daca lucram curat atunci cand facem operatiunile mecanice astfel incat tabla sa nu fie contaminata cu alte substante. Lipitura se va face mai usor. Ca decapant n-am folosit altceva decat fluxul continut de fludor. Si asta pentru ca tabla a fost curata. O preincalzire a tablei este de asemenea benefica pentru calitatea lipiturii.

Rezultatul dupa operatia de lipire se poate vedea mai jos.

 

 

Operatia urmatoare a fost sa trasez si sa decupez transformatorul septumului. Prima data am taiat un dreptunghi conform cotelor din desen. Dupa trasare am trecut la decupare.

 

 

Transformatorul decupat

 

Pentru o fixare ferma a transformatorului de capacul septumului la masurare am taiat cu 3mm mai mult in partea din spate a acestuia, partea proeminenta intrand intr-o fanta facuta in capac. Acest lucru va ajuta la rigidizarea mai buna a transformatorului (bineinteles ca lipitura fata de capac va fi pe toata lungimea partii din spate a transformatorului). Imaginile de mai jos cred ca sunt destul de explicite fata de cuvinte.

 

 

Fanta din capac in care va fi fixat transformatorul.

Capacul l-am taiat cu 2cm in plus fata de dimensiunile septumului, adica 100x100mm. Asta pentru a avea lejeritate la lipire. Ulterior poate fi ajustata aceasta dimensiune la cotele dorite.

 

 

In afara de fixarea pe capacul din spate a transformatorului pentru va fi mentinut pe pozitie voi da cateva gauri de 2mm pe laturile perpendiculare ale septumului fata de transformator, gauri prin care voi face puncte de lipire intre cele doua. Aceasta solutie am folosit-o cu succes la septumul pentru banda de 6cm.

In imaginea de mai jos septumul cu capacul lipit.

Odata lipit capacul am facut gauri pentru suruburile de acord (cele din alama de 5mm) si pentru probe.

Din tija de alama am taiat doua bucati pentru suruburi de care am prins doua piulite care imita un cap de surub, util la reglaj.

 

Nu am rezistat tentatiei de a vedea cum "se asaza" suruburile pe capac. :D

 

Urmatoarea operatie a fost sa lipesc piulitele de capac iar pentru a fi mai usor am asezat septumul pe o placa de aluminiu  care la randul ei se afla pe flacara unui ochi de aragaz. Cu un letcon de 100W lipitura s-a facut cu usurinta, fludorul aderand usor la cele doua suprafete de cupru respectiv alama, ajutat de decapantul continmut.

 

 

Asa arata rezultatul final.

 

 

Pentru aputea vedea rezultatele muncii mai lipseau probele. Asa ca le-am facut si pe ele.

Am preferat, asa cum am facut la septumul de 23cm si cel de 6cm, sa elimin conectorul SMA pe partea de Rx si sa lipesc probele direct de cablul semirigid.  Astfel reduc pierderile, cu valoarea ce se pierdea pe conector, lucru important in lupta cu zecimile de dB la lucrul EME. Solutia constructiva am preluat-o de la RW3BP.

 

Rezultatul este pe masura efortului. 

 

 

Rezultatele obtinute mi-au dat imbold sa trec la urmatoarea faza a constructiei. Am decupat elementele pentru adaptarea cilindrica, un disc cu diametrul de 119,5mm din care am decupat un patrat cu latura de 80mm. Apoi o fasie din tabla cu dimensiunile H=96,6mm (care va fi inaltimea cilindrului) si lungimea de 305mm. Am taiat fasia putin mai lunga fata de calculul rezultat (303,45mm, formula 2pi x r) pentru a o ajusta in momentul inchiderii cilindrului. Urmatoarea operatie a fost cea de lipire.

 

 

Avand piesa de mai sus nu am rezistat tentatiei de a o imbina cu septumul sa vad cum se aseaza. Odata potrivite cele doua astfel incat sa coincida decuparea patrata cu gura septumului am trecut la lipit. Piesele incalzite in prealabil au usurat procesul de lipire permitandu-mi o lipitura continua.

 

 

O noua faza. Ultima. Cea de executie a flare-ului. 

Am pornit cu decuparea capacului, un disc cu diametrul 270,3mm din tabla de 0,3. Fiind subtire tabla o voi intari, dupa decuparea discului interior. Am doua solutii pentru aceasta. Voi vedea pe care o voi alege.

Inainte de decupare nu uitati sa trasati, folosindu-va de laturile paralelipipedului si un vinclu,  doua diametre perpendiculare. Mai incolo poate va vor ajuta.

 

 

Decuparea.

 

 

Din ce mi-a ramas din tabla de 0,5 mm si dimensiuni de 300x600 am taiat pe lungime doua fasii cu latimea de 79,3mm, care vor fi peretii flare-ului. Aceste fasii le-am roluit pe un cilindru mai mare pentru a capata forma de semicerc si de a se aseza "natural" in jurul discului decupat mai devreme. 

 

 

Elementele flare-ului lipite. A fost ceva munca dar cu rabdare si atentie pana la urma a iesit.

 

 

A mai ramas un pas pana la finalizarea septumului.

 

In sfarsit... gata.