Experienta acumulata in concursurile din banda de 23cm legata de echipamentele folosite de ceilalti concurenti m-a dus catre ideea de a construi o parabola (dish) pentru aceasta activitate. Studiind echipamentele folosite de concurenti am observat ca unii au parabolice de 2-2,5m. Una dintre aceste statii este HA8V cu care am avut discutii numeroase pe e-mail legate de acest subiect.

Acum 2-3 ani am comstruit sistemul pentru o parabola pe care sa o  folosesc in /P de 4m diametru. Proiectul a ramas la faza in care sa croiesc plasa din aluminiu, care este achizitionata, ce va imbraca scheletul parabolei. Gasiti un articol legat de constructie pa pagina mea.

Plecand de la parabola de 4m de care vorbeam mai sus am trecut la executia celei de 2,5m. Drept model am luat parabola de 2,4m de la RFHamDesign. De ce 2,5m? Simplu. As fi vrut varianta de 3m, dar antena va fi instalata pe o remorca de 2m lungime, din care parabaola de 2,5m va depasi lungimea, de o parte si de alta a remorcii, doar cu 0,25m, pentru a nu avea probleme in trafic in caz ca sunt oprit. Inca un element in favoarea constructiei de 2,5m diametru este si gabaritul pe inaltime. La cei 2,5m se mai adauga inaltimea remorcii de 0,5m rezultand 3m in total.

Sa trecem la constructia propriuzisa. Proiectarea a fost facuta cu excelentul program Parabola Calculator. Am facut un sablon din PAL dupa care am format "coastele". Curbarea lor am facut-o pe un dispozitiv de roluit cu cilindri ce mi-a permis sa am o abatere foarte mica fata de sablon.

Elementul central, de sustinere al "spitelor" este format din doua discuri de aluminiu cu diametrul de 150mm si grosime de 10mm (de la ColorMetal). Cele doua sunt ansamblate cu 8 prezoane de 8mm cu lungimea de 130mm. "Coastele" si contrafisele sunt prinse de cele doua discuri cu suruburi de 6x35mm. "Coastele" le-am roluit la un atelier mecanic. Contrafisele le-am indoit dupa un device facut pe o scandura groasa si niste corniere prinse de ea. "Coastele" si contrafisele sunt din teava din aluminiu de 15x15x2mm, pret 6,1 lei/m fara TVA. Cele trei cercuri de sustinere a plasei sunt din bara de aluminiu de 5mm diametru (4,5 lei/buc de 2m la Brico Depot)  iar cel exterior tot din aluiniu dar de 10mm diametru (este conductorul folosit la coborarea de la paratrasnete. Lungimea celui din urma este de 7,5m (lungimea cercului). Cercul exterior este prins cu pop-nituri de 3,2x14mm de capatul coastelor prin intermediul unor coltare din aluminiu. Pentru unirea barelor, asa cum am spus acestea erau la 2m lungime si era firesc sa nu ajunga pentru intreg cercul, am folosit teava din aluminiu, de 7,5mm diametrul exterior si 5mm interior si de 12mm exterior, 10mm interior. Deci totul pe aluminiu pentru a pastra greutatea scazuta si pentru a folosi acelasi material.

Plasa din aluminiu am luat-o de la VidaXL avand dimensiunile de 1,5x5m si ochiurile de 1,17x1,57mm (greutate 125 g pe metru pătrat) ceea ce va permite lucrul in frecvente superioare pana la 10GHz.

In principiu parabola ar trebui sa asigure cel putin specificatiile celei de 2,4m de la RFHamDesign si anume:

Frequency Gain dBd -3dB angle (dgr)
1296 MHz 26.1 7.1
2320 MHz 31.1 4.0
3456 MHz 34.5 2.7
5760 MHz 39.0 1.6

 Am uitat sa precizez ca raportul ales pentru f/D este de 0,45.

Urmeaza constructia suportului care va fi amplasat, asa cum am spus la inceput, pe o remorca, care va fi gata pentru /P doar prin agatarea de carligul masinii. De asemenea, urmeaza a fi construit si sistemul de rotire azimut/elevatie pentru ca antena va fi folosita si pentru lucrul EME. Acest sistem va fi bazat pe proiectul lui K3NG, varianta cu display Nextion care elimina anumite periferice gen butoanele up/down si azimut/elevatie, care se regasesc pe touch screen.

La un calcul sumar costul de executie al parabolei va fi la 1/3 din cel de la RFHamDesign, care este de 750 Euro. Deci merita efortul...

 

 

Comments powered by CComment