O vorba de-a radioamatorilor spune ca antenele bune se construiesc si instaleaza iarna, asa ca m-am conformat si la iesirea din iarna, profitand de temperaturii de cateva grade cu plus, m-am apucat de construit un yagi cu 4 elemete pentru banda de 28Mhz. Aceasta antena inlocuieste o alta cu 2 elemente, tot pentru banda de 28Mhz, care a mers foarte bine dar am dorit o antena cu un castig mai mare cu care sa pot lucra mai usor in concursuri. Testul de foc va fi in ARRL 2014 in banda de 10m.

Antena este dupa schema, de acum binecunoscutului, DK7ZB. Lungimea boom-ului este de 390cm, material Al sectiune patrata 30x30mm. Initial am vrut de 20x30mm dar negasind aceasta varianta am optat pentru cea de 30x30mm care la o adica asigura o sustinere mai buna a elementilor . Prinderea sectiunilor centrale de boom am facut-o prin intermediul unor bride in forma de U, manufacturate din tija din otel filetata de 5mm care trece prin doua gauri de 5mm intr-un profil L din Al de 30x30x2 si lungimea de 40mm, prins la randul lui de boom cu doua suruburi de 4x40mm. Elementii antenei sunt din teava de 16x1,5mm si 10x1mm. In ultimul moment am schimbat sistemul de prindere al vibratorului inlocuind sistemul de bride U cu un sistem format din platbanda de dural de 200x40x4mm si coliere auto, luate de la vechea antena yagi cu 2 elementi tot pentru banda de 10m. Am fost nevoit sa fac aceasta schimbare datorita faptului ca izolatorul montat intre cele doua elemente ale vibratorului s-a rupt nemaipastranduse pozitia acestora in acelasi plan cu celelalte elemente.

Instalarea si ridicarea antenei au fost facute intro zi cu ceata si umezeala care-ti dadea o senzatie de raceala neplacuta. Dar cum spuneam la inceput cam  asta este vremea antenelor... M-a ajutat Tic YO8RFS, caruia ii multumesc pentru disponibilitate, antena nefiind chiar asa mica dupa cum pare la inaltime (ca de altfel toate antenele ridicate).  Au fost necesare vreo doua ridicari si coborari pentru a obtine  un SWR de 1.2.

 

Comments powered by CComment