Avand experienta de la constructia SSPA-ului pentru 70cm, unde afisarea SWR-ului este facuta cu LED bargraf iar tensiunea si curentul consumat cu instrumente analogice, am hotarat sa fac un pas mai sus in constructia SSPA-ului pentru 2m prin afisarea parametrilor (swr, tensiune alimentare 50V, tensiune alimentare 12V, curent, temperatura, functionarea ventilatoarelor, starea in care se afla amplificatorul stand-by sau active) precum si actiunea automata de corectie sau inhibitie, astfel incat sa nu existe posibilitatea defectarii acestuia.

Proiectul apartine lui ON7EQ, care functioneaza in conjunctie cu Ultimate Amplifier Control Board  a lui W6PQL. In prima faza voi incerca sa eliimin placa de control de la W6PQL iar in caz ca nu voi reusi voi comanda o asemenea placa la autor.

Pentru inceput am incarcat softul intr-un Arduino nano (made eBay, 2,2$) si l-am conectat la un LCD display de 4x40 caractere. Afisorul l-am luat de tot de pe eBay (China) datorita pretului scazut, in jur de 130 Lei, care pe la noi costa undeva pe la 300 Lei. Senzorul AttoPilot 90A se gaseste la Robofun si costa 127 Lei. Termistorul de 10K (Epcos)  l-am comandat la TME, pretul acestuia fiind foarte mic, doar 1.7 Lei.

Odata alimentat LCD-ul a afisat parametrii, dar fara valori (asa cum se poate vedea in imaginile de mai jos), datorita faptului ca nu aveam conectat niciun senzor la intrarile analogice ale Arduino. Urmeaza sa fac cele doua divizoare de tensiune, pentru 24V si 12V (valorile rezistentelor din divizor le gasiti in sketch-ul Arduino postat de ON7EQ, respectiv 4700 Ohm si 1200 Ohm).

Controlul tensiunii de 50V va fi facut prin intermediul unui High Current DC Switch comandat la randul sau de Arduino. In caz ca ceva nu este in regula  aceasta tensiune va fi "taiata" prin intermediul acestui montaj. Montajul original era activat prin punerea la masa, insa Arduino activeaza iesirea  cu un nivel HI, astfel ca am fost nevoit sa introduc un tranzistor care sa schimbe aceasta comanda in una LOW pentru a fi compatibil.

Asa cum recomanda autorul am folosit 2 buc. tranzistori P-Channel 60V MOSFET SUP90P06-09L conectati in paralel pentru a spori capabilitatea de curent, fiecare avand o rezistenta Drena-Sursa de doar 0.0074 Ohm, caderea de tensiune pe acestia fiind foarte mica. Tranzistorii i-am  luat de la Farnell la pretul de 21.11 Lei (i-am gasit si la TME la jumatate din pret dar din pacate stocul era zero iar aprovizionarea nu era prea apropiata)

 

va urma...

 

Comments powered by CComment