In sfarsit am pus in practica o dorinta mai veche de-a mea, cea de a testa comunicatia prin reflexie pe luna, asa numita EME. Am ales banda de 432Mhz datorita faptului ca aveam un sistem de antene deja testat, format din doua antene cu 19 elementi, si un SSPA de 500W. Chiar daca acesta din urma poate scoate 500W nu am folosit decat jumatate din aceasta putere, limitata de sursa folosita, care de fapt este jumatate dintro sursa de 1500W pe care o am in constructie dupa o ideea de-a lui W6PQL (imi lipsesc diodele sumatoare pentru a pune sursele in paralel).

Antenele le-am montat pe un suport in forma de T din doua tevi din aluminiu cu diametrul de 40mm, una de 200cm  iar cealalta de 240cm. Elevatia se putea face usor datorita lagarelor folosite pentru bara orizontala care sustinea antenele, care nu sunt altceva decat niste suporti pentru elementi cu gaura de 40mm luate de la Nuxcom.  In azimut pozitionarea se facea rotind pilonul.

Dupa montarea antenelor si echipamentului am pornit jucariile, am orientat antena catre astrul ceresc (initial n-am avut incredere in ce spunea programul WSJT in privinta pozitiei lunii, asta si datorita faptului ca in urma cu cateva seri o vazusem intr-o pozitie diferita fata de cea furnizata de program, vremea fiind inorata) si am trecut pe Monitor, moment in care am decodat un qso intre o statie norvegiana si una italiana.

 

va urma...

Comments powered by CComment