Hotararea de a construi aceasta antena a venit odata cu cea luata in privinta achizitionarii unui transverter (varianta sub forma de Kit) DB6NT de la Kuhne Electronic care mi s-a parut mai performant fata de cel oferit de Minikits, si mai ieftin. Toate acestea survin in urma faptului ca in concursurile UHF eram mereu intrebat daca pot lucra si in 23cm... Astfel am hotarat sa fac pasul catre microunde. In functie de rezultatele pe care le voi obtine voi hotara  daca va urma si un transverter pentru 13cm. Nu trebuie pierdut din vedere costurile implicate, care cresc pe masura ce se urca in frecventa.

Setup-ul pe care am pornit va fi urmatorul:

- transverter DB6NT, asa cum spuneam;

- amplificator cu 2xRA18H1213G care ar urma sa debiteze in antena 50-60W (cu toate ca pot mai mult, de ex. la 14V 19A se pot duce la 75-80W dar ar fi prea riscant);

- sequencer (tot de la Kuhne Electronic);

- un releu coaxial (pe care nu-l am deocamdata) am pus ochii pe acest DKM-401; Radiall 565413000;

- 12 to 28V boost regulator; datorita faptului ca releul achizitionat este la 28V iar alimentarea in /P este de 12V a intervenit acest circuit care asigura tensiunea de functionare a releului. Schema este cea a lui W6PQL.

- 1 buc. Hybrid coupler de la W6PQL;

- 1 buc. High-power coupler tot de la W6PQL;

- atenuator (necesar datorita faptului ca TCVR-ul meu scoate 5W iar in transverter limita maxima este de 3W) dupa documentatia pusa la dispozitie de W6PQLVarianta este aceasta, cu rezistente smd din seria 1206; Am renuntat la atenuator rezolvand problema din softul statiei FT897 prin scaderea puterii minime la 1,5W. O observatie as avea de facut aici, de obicei FT897 intra in meniul ascuns prin apasarea simultana a tastelor F1, F2, F3 si pornirea tcvr-ului din butonul de power. La mine nu a mers cu aceasta configuratie ci cu apasarea tastelor UP si DWN de pe microfon si pornirea tcvr-ului. Solutia am gasit-o aici.

- cutie in care vor fi montate toate componentele; Am gasit  la TME una din Al cu dimensiunile 175x275x65mm, care ar fi destul de spatioasa asigurand o  racire corespunzatoarel; Update, voi folosi o cutie din otel.

- radiator din aluminiu avand dimensiunile 100x190x50mm, culoare alba, de la TME. Am renuntat la radiatoarele din cupru datorita faptului ca forma lor nu-mi permitea montarea optima a modulelor PA. Acest radiator se adauga la suprafata totala a cutiei din aluminiu ceea ce va mbunatati racirea, mai ales pe timp de vara;

- antena DJ9BV cu 70 elementi, unul dintre subiectele articolului de fata;

Ca sarcina artificiala pentru teste voi folosi un rezistor de 50Ohmi/250W/3Ghz de la Johanson Manufacturing (se gasesc la Farnell, alternative sunt cele de la Innovative Power), ce va fi montat intr-o cutie din Al pentru ecranare  si care la randul ei va fi atasata unui radiator suficient de mare pentru asigurarea racirii (am optat pentru un radiator din Cu de la un procesor de server). Alimentarea se va face printr-o mufa N montata pe carcasa din Al. Am ales aceasta solutie datorita costurilor mai scazute necesare constructiei sarcinii in comparatie cu achizitionarea uneia de fabrica. Ideea constructiei acestei sarcini am luat-o de pe pagina lui VE2EK (o pagina interesanta si bogata in constructii UHF/SHF) care a construit una de 1,5KW.

Update: cutia din Al in care am montat sarcina este de fapt o teava dinAl cu sectiune dreptunghiulara 30x20mm atasata radiatorului din CU de la procesoare. Pentru protectia aripioarelor radiatorului am atasat la marginea acestuia 2buc. cornier din Al 30x30mm, care vor avea rol si de suport.

Ramane sa decid daca transverterul va fi introdus in locasul existent pentru baterie la FT897 sau va avea o carcasa de sine statatoare. Cea de-a doua varianta ar fi de preferat datorita faptului ca ar exista un spatiu mai mare inclusiv pentru radiatorii necesari racirii amplificatoarilor, precum si faptul ca poate fi folosit cu oricare alt TCVR.

 

Cateva cuvinte in ceea ce priveste constructia transverterului, asa cum si DB6NT recomanda in documentatie, kit-ul se adreseaza radioamatorilor constructori care sunt deja obisnuiti cu tehnica lipirii componentelor smd. Sunt componente din seria 0605, 1206...etc. Dar acest lucru nu inseamna ca cei care n-au lucrat cu asemenea componente ar fi privati de a avea acest transverter, ei pot apela la alti radioamatori pentru operatia de plantare urmand ca ulterior viitorii propietari sa-i faca acordul. Cu toata experienta de a lucra cu smd-uri am avut unele probleme din graba de a finaliza transveterul. Prima problema a fost ruperea samei de bobinaj de la un inductor de 68nH, fiind nevoit sa apelez la Kuhne Electronic care mi-au trimis fara niciun cost alt inductor. Tot din graba, am conectat strapul care aducea tensiunea de 12V in alt loc, astfel ca AH102A si ERA8SM  au plecat pe plaiurile verzi ale componentelor. Le-am gasit si comandat pe ebay finalizand transverterul cu ceva intarziere.

Si ceva despre costuri...

Transverter:

- KIT + 2xRA18H1213G + sequencerul + transport =350 Euro;

- 2xcircuite imprimate+kit pentru PA + Hybrid coupler + High-power coupler + 150w Termination (DC - 2.5 GHz) =65 Euro;

- un releu coaxial DKM-401, de care vorbeam mai devreme =170Euro; update, am cumparat un releu Radiall  la pretul de 45Lire; Cracteristici:  Manufactured by Radiall, model 565413000, 50 Ohm single pole changeover with SMA female connectors, coil operating voltage 28V (24-30V), specified good upto at least 18Ghz, loss is 0.2db. isolation 80db or greater, wswr max 1.2, power max 95W. Un pdf cu caracteristici ale releelor din seria 555... si 565... de la Radiall gasiti in acest link.

- boost regulator 12-28V; ~50 RON

- conectori pentru transverter, sma si N, estimat undeva la 50 Euro;

- radiatorii pentru cele doua amplificatoare vor fi din Cu recuperati de la procesoarele de calculatoare (am o pereche). In eventualitatea in care racirea nu va fi suficienta le voi atasa si ventilatoare pentru o racire fortata, varianta care sper sa nu fie necesara crescand zgomotul ambiant. Dar si aici am "un as" in maneca, voi alimenta ventilatoarele la o tensiune mai scazuta decat tensiunea lor nominala, in loc de 12V cu 5V, fluxul de aer fiind suficient pentru a tine radiatorii intr-o temperatura acceptabila. Renuntand la radiatoarele din cupru costul a crescut cu 80 RON ramanand valabila optiunea dea a adauga un ventilator.

- cutie 140 RON; Voi folosi o cutie din otel pe care o aveam in debaraua proprie, destul de incapatoare, aspectul fiind unul industrial. Voi pierde din coeficientul de racire dar pentru a compensa cat de cat acest lucru CI amplificatoare le voi monta pe radiatori (care vor fi deasupra cutiei) prin decupaje speciale pentru acestea.

- rezistenta pentru sarcina artificiala a costat 132 RON la care s-a adaugat 110Lei taxa de transport;

- atenuator, cost= 0 RON;

- cablu Ecoflex 15 Plus - 20m - 7 Euro/m;

- conectori pentru cablu 2 buc - 9.95 Euro/buc.;

 

Antena:

- boom Al 15x15mm =~70 RON;

- bara Al de 4mm o aveam dintr-o achizitie mai veche, sa zicem ~25 RON;

- cornier Al 15x15mm ~8 RON;

- cablu RG402 pe care-l aveam (pretul /m este undeva la 92 RON);

- bara Cu 4,5mm de la un amic electrician.

 

Antena DJ9BV

Documentatia antenei este articolul lui DL6WU. Una din variante era de a construi o antena loop (cu cercuri ca elementi) dar neavand suficienta documentatie am renuntat, fiind mai atras de antenele yagi clasice.

Elementii sunt din cablu de Al de 4mm de la instalatiile electrice (cablul avea izolatie pe care am indepartat-o). La pregatirea elementilor este ceva de munca, rabdarea fiind elementul forte al reusitei.  Boom-ul este din Al profil patrat de 15x15mm pe care l-am impartit in 3 sectiuni demontabile potrivite pentru lucrul in /P. Cele trei sectiuni au dimensiunile alese astfel ca pot folosi antena in 8,4 lambda (1845mm), 17 lambda (4061mm), acestea fiind variantele scurtate ale antenei sau in varianta full de 26 lambda (6000mm), unde se obtine castigul cel mai mare. Elementele de imbinare sunt din cornier din Al 15x15x1mm, solutie pe care am folosit-o la toate antenele mele pentru /P cu rezultate excelente. Pentru ca antena sa stea perfect orizontal voi folosi o contrafisa, tot din teava din Al 15x15mm. care va sustine boom-ul in trei puncte, unul va fi in locul de prindere pe mast, iar celelalte doua la 1,8m fata de capete.

Balunul l-am facut din cablu coaxial semirigid RG-402, avand aceleasi caracteristici ca si UT-141 care este recomandat in documentatia originala. Am folosit acest cablu pur si simplu pentru ca-l aveam si nu avea rost sa mai cumpar altul. Elementul activ va fi din cablu din Cu de 4,5mm (in documentatie se recomanda diametrul de 4mm dimensiune care n-am reusit sa o gasesc).

In imagini sunt cele trei segmente ale antenei pentru a putea fi transportata in masina. Blocarea elementilor va fi facuta de suruburi autofiletante luate de la ventilatoaree surselor PC. Am ales acest model pentru ca au terminatia plata potrivindu-se scopului si pentru ca erau disponibile in urma demontarii mai multor surse. .

Transverter DB6NT

Secventiatorul

Datorita faprului ca PTT-ul amplificatorului se comanda prin punerea la masa am fost nevoit sa-i fac o mdificare secventiatorului prin introducerea unui tranzistor 2N2222 si a doua rezistente de 3.3K din baza acestuia catre masa si respectiv la iesirea  prin care se comanda amplificatorul de la secventiator. In acest fel prin intermediul colectorului tranzistorului se va comanda PTT-ul. Partea de comanda a releului a ramas nemodificata, ea functionand fara probleme.

Solutia am gasit-o la un alt amplificator, a carui imagine este mai jos, unde am incercuit partea pe care am preluat-o.

DIY dummy load 50Ohm/250W/DC to 3Ghz.

SWR-powermetru microunde.

Linia de masura este facuta cu cablu RG402 avand la capete cate o mufa N cu piulita pentru prinderea pe cutie. Cutia este din aluminiu si este de la Hammond (cod HM-1550E) avand dimensiunile 121x171x55mm ( se gaseste la TME). Imaginile cu fantele celor doua linii au fost facuta cu un telefon, fara mari pretentii, dar cred ca sunt elocvente in ceea ce priveste modul de constructie. Aici puteti gasi articolul dupa care m-am inspirat, scris de G4RFR.

12 to 28V Boost regulator necesar pentru alimentarea releelor coaxiale cu tensiune diferita de 12V, in cazul de fata 28V.

A se remarca "tehnologia inalta" in care este relizat circuitul imprimat... Important este ca functioneaza. Asa cum am mai spus este realizat dupa schema lui W6PQL. La punerea in functiune tensiunea de iesire era de 26V, prin adaugarea unei rezistente de 5K6 in paralel cu cea de 1K5 din pinul 2 la masa (LM2585)  tensiunea a crescut la 33V. Am marit valoarea rezistentei pusa in paralel la 56k si tensiunea este de 27V suficienta pentru anclansarea ferma a releului.

 

Test cu xvtr-ul, primul video in FM iar in cel de-al doilea in SSB.

 

Comments powered by CComment