Nevoia de putere la emisie este din ce in ce mai acuta, cu atat mai mult cu cat urcam in frecventa. Nu doar pentru lucrul tropo ci privind in perspectiva catre partea cea mai frumoasa, lucrul EME.
Aceasta varianta putem sa spunem ca este o solutie alternativa la paletii aparuti spre vanzare pe ebay dar care necesita ceva mai multa munca, rezultatul fiind si el pe masura.
Avand experienta testarii unui PA de 125W, pe care l-am modificat (dupa indicatiile lui YO4HFU) pentru banda de 13cm, am hotarat sa fac pasul la urmatorul nivel, cel de a construi unul de 250W, tot pentru aceasta banda. Baza este articolul lui G7NTG, pcb-ul este preluat din Nota de Aplicatie a tranzistorului BLC2425M9LS250 pe care l-am achizitionat cu 95$ de pe ebay. Mai nou, exista o alternativa cu tranzistorul MRF24300N de la Freescale Semiconductor. Cu acesta se pot obtine 320W in CW dar are un castig mai mic (doar de 13.1dB) fata BLC2425M9LS250 care are 18dB. Laminatul pe care am facut pcb-ul este un Roger, 0,8mm grosime (tnx YO3CYR), metoda de realizare a fost cea foto (cu fotorezist Positiv 20).
Shuntul cu dimensiunile 90x60x10mm l-am "capatat", frezarea fiind realizata de YO8DOI. Urmeaza sa trec la partea mecanica, gaurit, filetat...etc.
Am plantat si cele doua componente recomandate de G7NTG pentru protectie, cate un rezistor de 100K pe fiecare poarta, si cate un condensator de decuplare de 270pF.
Pozitionarea tranzistorului a iesit perfect, atat in ceea ce priveste centrarea acestuia dar si ca planeitate a aripioarelor cu pcb-ul. Experienta acumulata in lipirea/dezlipirea tranzistorilor LDMOS isi spune cuvantul. Urmeaza sa fac "cusca" paletului. Radiatorul are dimensiunile 220x190x50mm si este luat de la TME. pentru PA. Ecranul folosit este o cutie din aluminiu de la Gainta la care am decupat partea opusa capacului pe dimensiunea paletului. A fost luata tot de la TME si are codul ALU-G047. Conectorul pe intrare este un SMA mama iar cel de pe iesire un N mama.
Am reglat Idq. Nu fara emotii, pentru ca nu stiam daca am facut o afacere buna cu tranzistorul din China sau nu. S-a dovedit a fi una buna, curentul reglandu-se corect. Idq=1A.
Si un filmulet cu primul test... Pout 150W cu 2W in din xvtr, 11,5A/31,5V
Un nou test dar de data asta cu o antena care are swr-ul 1,036 fata de cea de la masuratoarea precedenta care avea 1,7. :(
Rezultatul: 200W putere de iesire 12,8A/31,5V, cu aceiasi putere de intrare ca la testul precedent, adica 2W.
Test in SSB
Test in CW
Comments powered by CComment