Avand transverterul de 5,7GHz made by YO4HFU, care are puterea de iesire in jurul a 0,2W, m-am gandit ca acestia nu vor fi suficienti pentru o legatura la distanta (chiar si cu amplficatorul WiFi din China prea mare lucru nu se poate realiza). Astfel, pe baza unor informatii gasite pe pagina lui F6BVA am hotarat sa construiesc un PA care sa aiba macar 20W in conditiile in care il voi ataca cu puterea debitata de xvtr. O varianta alternativa ar fi fost sa iau un TWT, cu care sa obtin aceasta putere dar la mai toate tuburile gasite spre vanzare le lipseau cel mai important element, sursele de alimentare. Astfel, am luat hotararea de a construi un amplificator tranzistorizat. Acesta din urma avand avantajul de a functiona la tensiunea de 12V, lucru foarte util in /P.

Am inceput, cum este si normal, sa vad ce componente foloseste, de unde le-as putea procura si la ce pret. Tranzistoarele folosite sunt au ceva vechime dar le-am gasit pe ebay. Unele la preturi destul de mari, cum ar fi tranzistorul final, altele accesibile aici incadrandu-se primul tranzistror din lotul format de cele trei. Tranzistorii m-au costat in total 1100 lei. Deci dupa cum vedeti nu este un amplificator ieftin dar cum bine se stie cu cat urci in frecventa si putere costurile cresc vertiginos :( . O alta componenta folosita de F6BVA a fost regulatorul de tensiune variabil LT1083 care nu se mai fabrica. Si pe acesta l-am luat de pe ebay. Laminatul pentru pcb l-am luat de la Rfmicrowave. Este un Roger 4003 de 0,5mm grosime (codul de la ei RO4003-20-05-305X228) si nu este asa scump. Dar faptul ca cei de la Rfmiceowave nu onoreaza comenzi mai mici de o anumita suma (40 sau 50$ parca), TVA-ul si mai ales transportul (singura optiune la transport era cu DHL care stiti ca te jupoaie de bani! :( ) face ca pretul platit sa fie unul mare. Pe mine m-a costat 370 lei toata afacerea, pentru ca din pacate nu exista alternativa.

Primii doi tranzistori, FLC253MH-6 si cel de-al doilea FLM5359-4F (cu acesta l-am inlocuit pe TIM5964-4 care era in schema originala) i-am luat de pe ebay. Preturi negociabile... Cel de-al treilea tranzistor in schema era un TIM5964-32 care era prea scump si nici nu am vrut sa risc sa iau un fake, drept pentru care l-am inlocuit, si aici este partea frumoasa ce tine de experiment, cu un tranzistor de generatie mai noua de la Wolfspeed Cree. Ideea mi-a venit dupa ce am citit si studiat pdf-ul lui Hannes SM6PGP legat de experientele facute de el cu tranzistori GaN construind amplificatoare pentru banda de 13cm. Alesul, ca tranzistor final, a fost CGH40035F pe care l-am cumparat de la Mouser Electronics. Cred ca nu mai este nevoie sa va spun ca pretul este unul mare, 687 Lei fara TVA! Transportul a fost gratuit datorita depasirii sumei minime de comanda. Pentru el am fost nevoit sa modific putin cablajul in sensul latirii traseului pe care se lipesc aripioarele tranzistorului si trecerea la traseul existent (asa numita trecere evazata, tnx YO4HFU).  O imagine sugestiva cum se face trecerea.

 

 

Pcb-ul l-am realizat  prin metoda foto, cu Photoresist 20 si tot ce mai tine de aceasta tehnica, developare, corodare... Gaurile pentru surse si tranzistoare le-am dat cu o freza Proxon. Neavand unde face o cutie prin frezare din aluminiu voi prinde pcb-ul de un sunt de cupru pe care voi fixa cu suruburi cei trei tranzistori  Peretii cor fi din tabla de dural de 4mm grosime. Tot din categoria prelucrarilor mecanice vor face parte locasurile frezate pentru tranzistoare pentru a le aduce cu terminalele la nivelul pcb-ului. Va fi inca o activitate migaloasa facuta cu freza mai sus amintita.

Dupa finalizarea constructiei sper sa obtin o putere de minim 40W (maxim 50W), chiar daca tranzistorul final este de 35W. Dupa fisa de produs el poate fi alimentat la 48V, asa cum este descris in testele lui SM6PGP (vezi mai sus), caz in care se obtine o putere suplimentara.

 

Comments powered by CComment