Urmarind cu ce lucrau ceilalti prin concursurile de VHF si in legaturile EME am constatat ca multi din ei folosesc antenele numite LFA Yagi de la G0KSC. Am cautat pe pagina lui documentatia la o antena potrivita ca lungime si performante destul de bune si m-am oprit la cea cu 11 elementi  denumita "A Low-Noise 'Urban' 11 element ultra low-noise (close spaced) LFA Yagi for 144MHz".

Performantele antenei sunt urmatoarele:

Forward Gain:                                   15.14dBi at 144.100MHz                  

Front to Back Ratio:                         30.87dB at 144.100MHz                  

Peak Gain:                                        15.15dBi                                          

Peak F/B:                                        31.64dB                                          

Bandwidth:                                     1MHz below 1.1:1

 

Am inceput prin a procura materialele, asa cum este si normal, din diferite surse (locale sau din tara). Izolatorii, elementele de reglaj de la capatul vibratorului si pasta le-am cumparat de la Justin (G0KSC). Mai jos prezint lista cu materiale si preturile pentru cei care se gandesc sa construiasca o asemenea antena.

Boom teava Al 20x20 - ~80 lei 6m
Teava Al 8mm pentru elementi - 13,5 lei/buc x 10 buc = 135 lei
Teava Al 12mm pentru vibrator - 8,9 lei/buc x 2 buc = ~18 lei
Izolatori - 5,3 lei x 13 buc = 69 lei (comandati la G0KSC)
Elemente de reglaj (tromboanele) 53 lei/set 2 buc (comandate la G0KSC)
Suruburi + piulite - ~ 30 lei
Cornier 20x20 45cm - ~ 15 lei
Pasta de contact 37 lei (comandata la G0KSC)

Total = ~437 lei (dar costul real ar fi pe la 550 lei, unde sunt incluse si taxele de transport)

In concluzie, cred ca se merita, cu ceva munca, construirea acestei antene care la InnovAntennas costa ~1350 lei. [url]http://www.innovantennas.com/antennas-a-accesories/on-line-shop/view/productdetails/virtuemart_product_id/6/virtuemart_category_id/1.html[/url]

Iata si imagini cu antena ansamblata.

Si standul de reglaj... :)

Sa vedem ce a spus analizorul...

Dupa calculul de cost facut mai sus pot spune, fara indoiala, ca iese mult mai scazut fata de varianta achizitionarii unei asemenea antene de la InnovAntennas. Cei care au posibilitati financiare sau nu sunt inzestrati cu talent constructiv, in prelucrari mecanice, nu vor sa se complice, pot comanda antena de la G0KSC. Este bine de stiut ca timpul de livrare este destul de indelungat!

Detalii in ceea ce priveste constructia gasiti pe pagina lui g0ksc.co.uk sau dand cautare pe Google "LFA antenna".

Despre constructie, izolatori, balun... etc
- http://www.g0ksc.co.uk/building-a-yagi.html
- http://www.g0ksc.co.uk/please-read8.html

Balunul pentru aceasta antena are 2 spire din cablul coaxial de coborare bobinate pe un tub de spray cu un diametru de ~8cm. O idee, pe care am de gand sa o pun si eu in practica dar pe care nu o stiam cand am realizat balunul este ca acesta sa se faca dintr-o bucata de cablu coaxial identica cu cea a cablului de coborare, la care un capat va fi lipit la dipol iar la celalalt capat montata o mufa N mama. Astfel nu vom fi nevoiti ca odata cu antena sa purtam si cablul de coborare, pe acesta din urma il conectam la mufa balunului dupa montarea antenei. Solutia este pentru cei care folosesc antena in /P. Pentru amplasament fix este de preferat de mers cu cablu intreg pana la statie. Cablul se prinde direct de vibrator prin intermediul unor papuci care in prealabil se cositoresc de tresa si respectiv firul central al cablului.
Nu uitati ca dupa executarea lipiturilor sa curatati cu alcool urmele de decapant si sa le acoperiti cu o vopsea protectoare (eu voi folosi un spray cu vopsea cauciucata folosita la masini, avand o buna protectie la umiditate).

Aici puteti citi cum se face balunul - http://www.g0ksc.co.uk/creatingabalun.html

 

Update!

Am eliminat cablul de 10m care era conectat permanent la antena si am montat un balun independent, cu un conector N mama in care voi veni cu cablul de coborare, asa cum spuneam mai sus. Antena a devenit mai usoara si mai usor de manipulat.

Asa arata balunul.

 

 

Si etapele montarii pe antena. Cablul l-am trecut prin boom, pe care l-am gaurit in prealabil cu burghiu de 12mm. Totodata am redimensionat vibratorul, in sensul lungirii acestuia, prin scoaterea elementelor de reglaj cu 12mm in afara. Acest lucru ar trebui sa duca la reacordarea a frecventei centrale mai jos, sper eu la 144.300Mhz, fata de cum era inainte pe 144.430Mhz (masuratoare facuta cu antena pe pilonla 5m inaltime, valorile de mai sus (imaginile de pe analizor) sunt cu antena pe verticala cu directorii inspre cer)