Am ajuns la concluzia ca cei 80W pe care-i obtineam cu 2buc. RA18G1213H in 23cm nu erau suficienti (pentru corespondenti, nu pentru mine :P ), astfel am hotarat hotarat sa trec la un nou nivel, sa joc in "liga mare" :) . Ca atare, am comandat de la W6PQL un kit pentru un amplificator de 600W in banda de 23cm, compus din cele doua pcb-uri, componentele aferente si tranzistorul, un MRF13750H capabil sa scoata pana la 750W in mod CW la 1300MHz.

La o ora de la primirea kit-ului placile erau populate cu componente si facut testul cu excursia de tensiune pe bias, ramanandu-mi sa astept termnarea prelucrarilor mecanice la shunt si radiator. Pana atunci iau o pauza... Ca am muncit prea mult :)) Documentatie pentru sunt gasiti pe pagina lui W6PQL. Dimensiunile suntului pot fi personalizate, cu conditia sa acopere suprafata pcb-ului (logic :) ). Al meu are dimensiunile 150x80x10mm, material cupriu.

Am terminat cu prelucrarile mecanice, deocamdata.

Tototdata am lipit si tranzistorul de sunt, am montat placa de pcb pe acesta si am lipit tranzistorul. O importanta deosebita la lipirea tranzistorului de sunt trebuie acordata pozitionarii acestuia, astfel incat aripioarele tranzistorului sa vina exact pe microstrip. Fanta dintre aripioare are aceleasi dimensiuni ca si cea de pe pcb iar ele trebuie sa se suprapuna. Intrun final, dupa ce am prins placa de sunt am facut si lipiturile la tranzistor.

Imagini cu diferitele stadii ale lucrarii gasiti mai jos.

Pentru a citi swr-ul am achizitionar un cuplor Narda de la Motorola Model 311119.

 

Dupa ceva timmp in care am fost ocupat cu alte probleme, am reusit sa fac conexiunile, sa reglez curentrul Idq si ce mai trebuia la acest PA. Bineinteles ca nu m-am multumit doar cu atat, daca tot m-am am intrat in hora... Am facut si conexiunile necesare intre tcvr, xvtr si PA si surpriza... La prima apasare pe PTT aveam deja 120W. Dupa ridicarea puterii de atac am crescut la 200, 300, 400 si apoi 400+, moment in care n-am mai marjat, acul instrumentului era trantit serios de capul scalei, limita powermetrului RS-1000 fiind de 400W!!!  Ametitor... As fi vrut sa pot masura puterea exacta dar din pacate nu am cu ce. O estimez la 500W dupa cum se duce acul in capat.


Iata si un filmulet cu finalul in test.

 

Va urma...  Mai am de muncit la conectarea cu xvtr-ul pe aceiasi "platforma" pentru a fi un tot unitar, comanda amplificatorului fiind facuta de secvencerul din xvtr.

In final am terminat constructia. Dupa cum se poate vedea in imagini, asa cum spuneam mai sus, am "integrat" totul pe o singura platforma, "totul" insemnand xvtr, amplificator si releele de comutare. Am simtit nevoia de a face acest lucru in urma iesirilor in /P cand trebuia sa conectez cu o gramada de cabluri modulele separate, astfel ca acum am doar de cuplat txvr-ul, alimentarea si antena ceea ce inseamna un timp mai scurt si mai putina munca :D . Modulul deja a trecut de doua ori testul din /P si sunt foarte multumit de cum se comporta si de economia de timp si munca facuta.

Noua carcasa si noul radiator, capabilitate mai mare de racire!